Zašto želim Bosch injektore provjerene kvalitete?

20.03.2020
Bosch_diesel_service

Kako se na Vašem vozilu i njegovom dizel motoru povećava kilometraža, s vremenom dolazi do potrebe za korektivnim održavanjem sustava za ubrizavanje goriva, što često obuhvaća i zamjenu injektora.

Danas je u takvom slučaju, zbog većeg broja opcija, potrebno biti pažljiv prilikom nabavke rezervnih dijelova jer na tržištu postoje brojni proizvodi različitih omjera cijena i kvalitete. Moguće je nabaviti posve nove, ili tvornički reparirane injektore, i to od proizvođača vozila kao i proizvođača sustava za ubrizgavanje goriva. Treba reći da osim navedenih injektora, postoji i po kriteriju cijene mnogo pristupačnije rješenje u vidu obnove istrošenih injektora, koje pak najčešće nude razne radionice.

Da bi se izdvojio od tih radionica, Bosch je osnovao i razvio globalno prepoznatu i provjerenu mrežu Bosch Diesel Centara koje nude uslugu popravka svih vrsta dizel komponenata. Tržišna pozicija ove mreže radionica rezultat je dokazane stručnosti, inovativnosti i kvalitete u svim aspektima redovnog održavanja i popravaka dizel motora odnosno sustava za ubrizgavanje goriva, kao i najboljeg omjera cijene i kvalitete popravaka.

Sa preko 3900 radionica, ta globalna mreža dizel specijalista postala je prvim izborom za profesionalno održavanje dizel motora, odnosno sustava za ubrizgavanje goriva.

Popravak Common-rail injektora i pumpi izvodi se korištenjem originalnih rezervnih dijelova te sukladno propisanoj tehnologiji popravka koja je odobrena od strane proizvođača Bosch. Navedeno u praksi čini jasnu razliku u kvaliteti između ponuđenih proizvoda na tržištu.

S ciljem da ukaže na to, proizvođač  je proveo opsežna testiranja na nizu injektora, obnovljenih u raznim radionicama, koji nisu izvedeni prema propisanim standardima.

Za testiranja je korištena oprema zadnjeg stanja tehnike (Bosch EPS 708 te patentirana ˝ Shot-to-Shot’ (SST) tehnologija) s ciljem pouzdane i točne ocjene kalibracijskih vrijednosti.

Provedenim testiranjima utvrđeno je da više od 70% injektora koji nisu popravljeni prema propisanim standardima, u radu motora uzrokuju cijeli niz tehničkih problema kao i osjetno lošije performanse motora.

Pritom se najčešće radi o sljedećim problemima u radu:

  • Otežano ili posve onemogućeno pokretanje motora,
  • Unutarnja ili vanjska propuštanja goriva,
  • Nepravilan i grub rad motora u praznom hodu,
  • Trajno ili povremeno stvaranje veće količine ispušnih plinova bijele ili crne boje,
  • Smanjenje snage motora.

Ugradnja injektora neprovjerene kvalitete može u konačnici za posljedicu imati i ponovljeni popravak. U nekim slučajevima, takav popravak s dodatnom zamjenom injektora osim novih troškova može i potrajati. Važno je naglasiti da je dovoljan samo jedan lošiji injektor da negativno utječe na ukupnu kvalitetu rada i performanse motora.

Ova upozorenja govore u prilog tome da potencijalne uštede koje se mogu postići povoljnijim injektorima neprovjerene kvalitete mogu dovesti do nezadovoljstva vlasnika vozila kao i narušavanja ugleda servisne radionice koja izvodi popravak.

Treba reći da su Common-rail injektori zadnje generacije vrlo sofisticirani sklopovi kojima upravlja računalo motora, a prilikom faze ubrizgavanja, gorivo u cilindar mogu ubrizgati od 5 do 8 puta.

Bosch Common-rail injektori provjerene kvalitete (BQS) repariraju se, kako je već pojašnjeno,  prema propisanoj proceduri s ciljem dobivanja pouzdanog proizvoda određenih tehničkih značajki.

To znači da se takve vrste popravaka mogu povjeriti samo ovlaštenim radionicama, koje prilikom popravaka injektora mijenjaju sve neispravne, istrošene kao i za funkciju kritične dijelove, te ugrađuju originalne Bosch dijelove, koji su često napretkom i primjenom novije tehnike, tehnologije kao i novih materijala još bolje kvalitete.

Samo visokokvalitetni rezervni dijelovi, rigorozni standardi prilikom procedure popravka kao i završnog kontrolnog testiranja, mogu osigurati proizvodnju potpuno funkcionalnog, trajnog i pouzdanog injektora za koji vrijedi jamstvo proizvođača Bosch.

Pošto većina vlasnika vozila kao i servisnih radionica nastoji izbjeći komplikacije u slučajevima tako skupih i opsežnih popravaka poput zamjene injektora, za svaku je preporuku  obratiti se ovlaštenom Bosch Diesel Centru kao servisnoj radionici koja je opremljena svom potrebnom ispitnom opremom, te je u mogućnosti na pravilan način održavati i popraviti sustav za ubrizgavanje goriva tako da sve komponente nakon popravka zadovoljavaju standarde proizvođača po kriteriju performansi i pouzdanosti.